Așa cum spune titlul basmului lui Petre Ispirescu, oamenii și-au dorit dintotdeauna să trăiască veșnic și să rămână tineri și frumoși. Biogenetica, medicina, chirurgia estetică și toată industria de welness din lume pare astăzi să îndeplinească mitul longevității, dar mai ales al tinereții și frumuseții promovat cu înverșunare de mass media, de industria de film, de modă și de publicitate de peste tot din lume.

Suntem “dopați” cu imagini ale unor trupuri și chipuri nerealist de perfecte de bărbați și femei, dar mai ales de adolescenți și adolescente și, chiar de copii ce ne zâmbesc din afișe, din filme și reclame. Ca adulți, chiar dacă știm că ceea ce vedem este “fotoshopat” și “aranjat”, tânjim în continuare și, unii dintre noi se încumentă să apeleze la bisturiu, la botox, silicoane, lasere și mai știu eu ce, țin regimuri de slăbire inumane și își ostenesc organismul până la epuizare la sala de forță.

Să ne înțelegem, nu militez pentru stilul “lasă-mă să te las”. Nu sunt nici de acord cu ideea “fost-ai lele cât ai fost” și la 40 de ani să crezi că e timpul să îți tragi un sac pe cap și să îți cumperi prosoape de înmormantare.

Cred însă cu toată convingerea într-un regim de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, mișcare și îngrijire cosmetică adecvată tenului, părului și pielii, controale medicale regulate și igienă, inclusiv dentară. Toate acestea nu dintr-o vanitate și disperare care te imping să cazi în obsesia patologică de a opri timpul în loc, ci din nevoia de a duce o viață de calitate, în care sănătatea este o condiție esențială a stării de bine și atingerii obiectivelor personale.

Folosesc produse cosmetice de îngrijire a tenului încă din vremea pubertății, când toată lumea considera că “nu mi-a venit inca vremea”. Tenul meu de puber avea nevoie de curățare și hidratare adecvată și, pe măsură ce timpul a trecut, am constatat că, o dată la câțiva ani, eram nevoită să schimb gama de produse de îngrijire nu doar a tenului și pielii corpului, ci și a părului.  Recunosc, într-o vreme în care, la antipodul zilelor noastre, societatea punea mare preț pe “naturalețe” înțelegând prin aceasta să ai tot părul de pe corp la locul lui și să nu folosești nici măcar deodorant și parfum pentru că “nu ești o damă”, mama mea mă învăța că frumusețea naturală se menține și chiar sporește prin îngrijire adecvată și nu vine doar din interior și, mai ales, nefăcând nimic. Consider că principiul este încă valabil și că îngrijirea adecvată a corpului, exercițiul fizic și igiena ne ajută să sporim ceea ce am căpătat prin moștenire genetică.

Este adevărat, frumusetea chipului și corpului vine și din interior, înțelegând prin aceasta echilibru psihic, dar și alimentație corectă, bogată în fibre, vitamine și minerale, din care nu lipsesc proteinele. Așa că avem nevoie sa aplicam acest principiu în viața noastră obișnuindu-ne astfel și copiii să mănânce sănătos, să iasă în natură ca să o admire (nu doar pentru a face un grătar!!), să asculte o muzică care le place, să facă exerciții de respirație, să respecte orele de somn, să echilibreze munca cu activitățile de recreere și să practice activități fizice regulate.

De asemenea, este foarte important să discutăm cu copiii, și mai ales cu puberii și adolescenții atât de firesc preocupați de modul în care arată. Este important să discutăm despre ceea ce văd la televizor și în reviste, despre ceea ce citesc în legătură cu procedurile cosmetice, despre cum își doresc să arate și cum i-am putea ajuta să se simtă mai bine în corpul lor.

Între 9-30 de ani, preocuparea pentru look este extrem de importantă pentru cei mai multi indivizi indiferent de sex, fie că ne place, fie că nu ne place să admitem acest lucru. De ce? Pentru că organismul nostru la pubertate (9-12 ani) se pregătește pentru procreere, iar după această vârstă cei mai mulți dintre noi suntem în “ani de glorie” din punctul de vedere al capacității noastre de procreere.  Instinctiv, ne dorim să arătăm mai bine pentru a atrage parteneri sexuali, suntem “programați” să funcționăm așa, chiar dacă, în ultimele decenii, vârsta apariției primului copil a tot crescut atât la bărbați, cât și la femei.

Dragi părinți, nu săriți ca arși citind aceste rânduri! Nu înseamnă că dragii nostri puberi și adolescenți își vor începe viața sexuală dacă îi ajutăm să arate bine, o, nu. Aceasta depinde nu de look, ci de educația pe care le-o dam, de valorile noastre și ale lor, de educația psiho-sexuală și de o mulțime de factori de natură emotională, culturală, spirituală și conjuncturală.

Este foarte important să ne ajutăm copiii puberi și adolescenți să arate cât de bine pot fără a-și schimonosi trupurile și fețele aflate în creștere. Un ten cu probleme, o dantură inestetică și anumite defecte care nu se pot corecta până la 18 ani prin intervenții chirurgicale (defecte ale nasului, urechilor, buzelor, mâinilor, degetelor, alunițe inestetice, semne din naștere, cheloizi etc) afecteaza dramatic imaginea de sine a copilului producându-i și o scădere a stimei de sine, chiar complex de inferioritate. Copilul poate decide să se izoleze de ceilalți, poate deveni închis în sine, pradă unor emoții și stări dintre cele mai neplăcute, de la tristețe, rușine, frustrare, până la disperare, mânie, revoltă, deprimare. La capătul opus, dornic de acceptare și iubire necondiționată, copilul poate ceda și face compromisuri care să îi lezeze grav interesele, să îi deturneze preocupările și să îi afecteze dramatic situația școlara și starea de sănătate. Unii tineri și tinere pot cadea în promiscuitate și pot fi exploatați sexual de “partenerii” lor de relație romantică, pot începe să consume substanțe interzise, să fumeze, să se implice în acțiuni cu caracter anti-social (să fure, să se prostitueze). Este mult mai simplu să intervenim pe măsura posibilităților pentru a-I ajuta să își corecteze problemele și să își îmbunătățească look-ul și stima de sine, în loc de a le da asigurări de genul “lasă mamă, că cine te iubește te iubește și așa”, asigurări care își dovedesc ineficiența de îndată ce copilul nostru a ieșit din casă.

Pe bune, fiecare cioară își vede puiul frumos, dar în lumea reală, ceilalți ne percep cu mult mai obiectiv și mai realist decât părinții noștri, iar dacă puștiul meu are urechi clăpăuge sau puștoaica mea are nasul coroiat, degeaba îi spun eu că “acesta este farmecul tău”, el sau ea nu numai că nu mă va crede, dar va gândi despre mine că ori n-am minte, ori îl mint cu nerușinare, ori nu vreau să fac ceva pentru el/ea.

Adesea, puștii și puștoaicele noastre încearcă disperați să își ascundă imprefecțiunile reale sau doar imaginate sub haine, zorzoane, coafuri trăsnite și accesorii statement, straturi groase de fard și machiaje de-a dreptul grotești. Or, noi, ca părinți, nu vedem disperarea lor, ci ne închipuim că vor să atragă atenția asupra lor și să intre în bucluc (cu profesorii, cu oamenii pe stradă, cu obsedați sexuali și violatori etc.). A intra în război cu puberii și adolescenții noștri pentru fiecare detaliu, a le reproșa lipsa de simț estetic sau indecența, extravaganța sau chiar întregul look doar pentru că nu se potrivește cu imaginea noastră despre cum ar trebui ei să arate, nu este doar un exercițiu inutil, ci un adevărat război al nervilor care ne uzează și pe noi, și pe ei, și relația în sine. Riscăm să devenim absurzi și să le apărem “învechiți”, “comuniști”, “babalâci” etc. incapabili să-i înțelegem. Urmarea:  încrederea lor în noi va scădea dramatic și ne vor închide pe dinafară, ajungând să fim cei din urmă care află (și asta de la alții!) despre problemele, necazurile și suferințele lor.

Pe de altă parte, nu este mai puțin adevărat că propriile noastre convingeri și atitudini, dorințe, obiceiuri și chiar look-ul nostru se reflectă în imaginea lor. Sunt părinți care cad în cealaltă extremă, a permisivității excesive. Mame care își “aranjează” fetele să arate cât mai sexy, încurajându-le să își expună nurii, să își facă extensii și să poarte unghii false ca să atragă atenția vreunui căutător de talente tv, de modele și mai știu eu de ce. Vă rog să mă credeți, că, în toate aceste cazuri, copiii noștri nu vor reuși decât să atragă atenția unor persoane de rea credință, gata să le exploateze sexual.

Dacă mama sau tata sunt disperați după un partener/parteneră, dacă nu își găsesc echilibrul sufletesc și stima de sine și altfel, dacă nu acceptă procesul natural de îmbătrânire și faptul că fiecare vârstă își are frumusețea ei și chipul ei, vom da exemple proaste de disperare, inadecvare, complexare.

Sfaturile mele pe scurt:

 • Investiți bani în tratamente și produse de îngrijire a danturii și pielii mai mult decât produse de machiaj menite să ascundă imperfecțiunile. Tratamentele dermato-cosmetice adecvate, chiar dacă sunt scumpe, consultațiile medicale adecvate, chiar dacă sunt scumpe, reprezintă investiții în sănătatea copilului nostru, nu doar în look-ul său, și în starea lui de bine la nivel psihic.
 • Investiți bani în ore de anternamente, fitness, saună, yoga, aerobic, înot, schi etc. mai curând decât în haine menite să le ascundă șunculițele și celulita. Sunt mai scumpe, dar merită. Asta nu înseamnă că ne vom îmbrăca copiii în saci de cânepă și nici în haine la modă pe vremea lui Pazvante Chioru’.
 • Investiți bani în alimente de calitate în loc de junk food, apă în loc de sucuri, fructe în loc de dulciuri. Sunt mai scumpe, dar merită. Și asta încă de când sunt copiii mici. De asemenea, nu ezitați să mergeți cu copilul la un nutriționist pentru a primi un regim de slăbire adecvat în loc să încercați de capul dvs. tot felul de aberații și sfaturi de ocazie de pe internet și de la te miri cine.
 • Priviți-vă puberii și adolescenții cu realism: ei sunt în stare să procrezee de când încep să producă spermă și să mentrueze, chiar dacă sunt de abia în clasa a V-a! Nu vă păcăliți că sunt încă niște copii. “Programele” instalate genetic, instinctele lor funcționează fie că ne place, fie că nu, fie că suntem pregătiți pentru momentul în care ei pot să se reproducă, fie că nu. Mai bine este să le facem educație sexuală decât să ne ascundem pe după cireș. Nu știm cum, ne cumpărăm cărți. Nu știm cum, mergem la psiholog. Sunt bani bine investiți în sănătatea și educația copilului, nu bani aruncați pe fereastă. Educația sexuală nu îi îndeamnă pe copii la sex, ci le recunoaște statutul și îi pune în temă cu ceea ce înseamnă maturizarea organelor de reproducere și sexualitatea umană. Organul sexual cel mai important este mintea omenească. Sexul începe în mintea noastră și tot de aici este controlat.
 • Frumusețea înseamnă sănătate, igienă și îngrijire constantă, nu suleimenire. Nu este întotdeauna ieftin, dar întotdeauna este eficient.
 • Dantura, pielea, părul, unghiile sunt factori-cheie ai frumuseții și sănătății. Au nevoie de protecție, de îngrijire adecvată, de tratamente uneori foarte costisitoare. Merită efortul!
 • Copiii au nevoie de băi de soare și aer, dar nu-i lăsați să se usuce vara ca salamul la soare! În exces, bronzul produce îmbătrânirea prematură a pielii și poate provoca cancere de piele.
 • Nu toți avem dimensiuni și forme de invidiat, dar cu toții putem să ne menținem corpul prin exerciții fizice și alimentație corectă. Soluția nu este bisturiul și implanturile, chiar dacă par mai simple și mai eficiente.
 • Valoarea noastră nu stă în cât de atrăgători suntem, dar oamenii frumoși au mai mult succes în viață, se simt mai bine în pielea lor și sunt mai siguri de ei. Frumusețea nu este totul, dar ne ajută.
 • Ședințele de consiliere și psihoterapie sunt tot o investiție în sănătatea și frumusețea copilului nostru. Nu se rezolvă orice problemă cu sfaturi părintești și experiența de viață. Uneori, psihologul le spune copiilor același lucruri ca și părinții lor, dar le spune altfel, așa încât aceste discuții îi ajută mai mult. Nu fiți geloși, ci conștientizați că fiecare meserie are dichisul său, fiecare om harul lui. Puteți fi consilieri minunați pentru copiii altor părinți uneori chiar mai mult decât pentru ai voștri.
 • Frumusețea înseamnă, înainte de toate, sănătate. Și tot sănătatea ne ajută să trăim mai mult și mai frumos, să ne atingem potențialul, să fim mai fericiți. Atât cât putem ca niște muritori ce suntem…

Străduiți-vă să trăiți sănătos, frumos și să fiți fericiți și învățați-vă și copiii să trăiască astfel! Vă datorați aceste lucruri.

(articol publicat în Revista Plafar, martie 2014)

Sursa foto: dailymail.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *